zaterdag 20 februari 2010

There is...



....There is an old joke about two men who are trapped by a lion in the jungle after a plane crash. When the first of them starts putting on his sneakers, the other asks why. The first answers: “I am getting ready to make a run for it.” But you cannot outrun a lion, says the other man, to which the first replies: “I don’t have to outrun the lion. I just have to outrun you.”
Dat is deze markt: ligt altijd op de loer om u ferm te pakken.
Effe bekomen in weekend, weeral een weekje met ettelijke tientallen trades per dag.
95% van de dagen heb ik een redelijk goed idee wat de markt gaat doen. Maar de uitvoering van dat idee is uiteraard iets anders, dat is eigenlijk het enige waar het om draait. Trade management.
En gisteren was het wat zweten. Ik had zin om direct naar 'plan 2' over te schakelen.
Kan mijn account statement nog niet afhalen. Maar had ongeveer 35.000 euro winst. Totaal stand dus ongeveer 776.000 euro. Gaat dus redelijk goed. Ongeveer maal 4 sinds de start van deze blog eind september.
Heb wel weeral wat geld afgehaald. 6.000 euro. Is leuk, rekening gaat flink hoger en ondertussen heel regelmatig wat afhalen (ongeveer 40.000 tot nu toe) en je voelt het niet dat het eraf gaat.
Gisteren was mijn beginidee van de dag: ok, FED heeft rente verhoogd, maar dat speelt TOTAAL geen rol (is enkel maar de bijna niet gebruikte discount rate) en dus zou het ook geen invloed moeten hebben. Dus euro weer terug naar hoger en indexen terug van waar ze kwamen dacht ik.... aangezien een 'news flush' bijna atijd terug ongedaan wordt gemaakt.
Ok, maar het trade management is iets anders natuurlijk.... dus euro geprobeerd om te kopen verschillende keren.... maar wanneer gaat het beest echt hoger.... als je het beu bent en je er NET uit gaat....
Maar kom, ongeveer 106.000 winst voor de week. Dat is ongeveer 1.500 per uur. Een beetje zoals een Amerikaanse advocaat. de beste Amerikaanse advocaten verdienen eerder 10.000 dollar per uur.... en zijn meestal gespecialiseerd in faillisementen.... ongelofelijk hé.
Hoe komt het dat heel wat zeer goede traders mislukken als ze voor zichzelf werken. Omdat het niet makkelijk is om met steeds maar grotere bedragen te werken. je mag geen seconde euforie hebben of voelen. Dan komt de markt naar jou toe om 'plan 2' uit te voeren.
Ik heb geen euforie. Ik ben daar veel te moe voor en ik heb een doel.

(Crossy, straks wel wat commentaar bij jouw reactie onder vorig bericht)

3 opmerkingen:

  1. Very nice.
    No emotions is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan, zeker bij een groter worden account.
    Heeft niet iedereen een mentale grens waardoor hij vanaf een bepaald bedrag worstelt met de emoties?
    Wat is het grootste account waar je ooit mee getrade hebt (op je werk destijds vermoedelijk)?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pffff, mentale grens. Allemaal zever in pakjes. Elke dag is een saaie dag. Enkel de dag dat ik niet meer moet traden zal er een dikke glimlach af kunnen. Als je natuurlijk constant euforisch loopt omdat je even iets gewonnen hebt. Ja, dan ben je aan het headen for a fall.
    Grootste account in bak vroeger. Ho, dat is anders. Bijvoorbeeld in munten, daar krijg je gewoon een limiet: bijvoorbeeld je mag maximum met 50 miljoen euro (tegen dollar bijvoorbeeld) werken.
    Natuurlijk als er een klant belt en die wil 100 miljoen doen dan geef je die een prijs en gooi je die positie buiten en hou je al dan niet een deel volgens je limieten.
    Maar mijn limieten vroeger waren kleiner dan dit voorbeeld hoor. Verleden week heb ik in mijn account hier posities gehad van 15 en 16 miljoen (is mogelijk door hefboomeffect) en dat deed me zoveel niet.
    Cru gesteld: ik werk nu meer relax dan in de bank. En dat duurt een tijdje want normaalgezien is het altijd omgekeerd.
    Tis eigenlijk allemaal zo moeilijk niet. Je moet er gewoon voor gaan. Dwz: elke dag is een dag als een andere, een saaie werkdag. Je kan/mag er geen plezant thuiswerk van maken. Niet effe wat traden, beetje winst halen en dan de rest van de dag happy zijn. Zo werkt het niet. Of ik nu vroeg in de dag veel winst heb of niet, ik doe gewoon verder en verder. De manier van trades doen verandert wel een beetje maar ik doe verder.
    Je moet je eveneens ergens in specialiseren. Je kan maar een aantal dingen tegelijkertijd traden en volgen. Ik trade maar een 3tal dingen zeer actief en misschien 2 andere minder actief.
    In aandelen kan dat iets anders zijn. Ik doe geen individuele aandelen. Ik heb wel af en toe een heel goed idee over een aandeel maar ik doe het niet. Ik heb een redelijk tot zeer goed macro-economisch 'gevoel' en in combinatie met een goed intradaygevoel is dit ideaal om indexen (indices voor de miereneukers onder jullie) te traden.
    Munten, euro tegen dollar traden, is iets anders, is ervaring.
    Dus neem je leven in handen. Pensioenleeftijd wordt zowiezo opgetrokken met paar jaar en iedereen zal terug naar een meer werkurenweek moeten gaan.
    Ik ben zeer goed in faden. (uitgelegd in andere reactie onder een ander bericht). Ik voel dat redelijk uitstekend aan. Ik ben daarin 'gespecialiseerd', ik kan er redelijk goed een dieptepunt, hoogtepunt uit vissen.
    (later meer info hierover, ben er wat over aant schrijven).
    Je moet lezen/weten/luisteren. Je moet cnbc hebben. Je moet weten waarom/hoe de markt reageert op economische cijfers (voornamelijk US) die elke week uitkomen.
    Is dit moeilijk? Het KLINKT zeer moeilijk maar is het niet echt. Waarom? Omdat een mens heeeel veel aankan en alles kan leren door ermee bezig te zijn. Het heeft gewoon wat tijd nodig. En discipline en geduld. Maar mijn inziens kan iedereen het. Een helpende hand kan uiteraard dat proces 10 keer vlugger doen gaan.
    Nu nog wat verder werken. Waren vlugge gedachten en heb zeker nog een heeeeeeeel pak dingen die ik wil zeggen. Is zelfs niet het topje van het topje van het topje van de ijsberg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geen idee of er een metanle grens is of niet. Wellicht is m'n account nog te klein om me daar mee bezig te houden. *lol*

    Tnx vor de uitleg en daar ben ik het ook wel mee eens.
    Aandelen en opties doe ik nu om winst te maken zodat ik ondertussen op m'n gemak meer kan leren en zodoende een geschikte methode kan ontwikkelen die bij me past.
    Daardoor vertraag ik wel het leerproces.. geen idee of het de goede manier is.. time will tell zeker..

    ik lees de nieuwsfeiten (met vertraging) bij m'n broker of op forexfactory..
    met cnbc en reuters heb ik geen ervaring... waar/hoe volg je die 2?
    Ik weet dat ge bij IB reuters kunt aanklikken bij de betalende abonnementen maar jij deed het nog anders dacht ik...

    BeantwoordenVerwijderen